Chleb na piwie


Kto jeszcze nie jedna chleba na piwie? Warto spróbować. Zawsze wychodzi i pięknie rośnie, Skórka chrupiąca a środek miękki.





Składniki


Zaczyn:


150 ml letniej wody
150 g mąka pszenna 
drożdży suszonych

Ciasto właściwe


275 g mąka pszenna 275 g
1,5 łyżeczki soli
200 ml piwa


Pomieszaj składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 1 godzinę. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto właściwe dodaj część ziaren. Pomieszaj łyżką aż stworzą jednolite ciasto. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki i posyp pozostałymi ziarnami . Foremkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno znacznie urosnąć. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w piekarniku i piecz ok. 40 minut. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby chleb nie zaparzył się od dołu.




SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Testerman , Blogger