Bułeczki pszenne z rodzynkami


Kto nie lubi z rana świeżej bułeczki, a do tego pyszne kakao. Czemu nie upiec bułek samemu.




Składniki 


340 g mąki pszennej 
14 g drożdży świeżych
1 nieduże jajko
200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
100 g rodzynek
50 g masła, roztopionego
7 g soli


Na wierzch bułeczek



1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
mak lub sezam do posypania



Wykonanie 



Zrobić zaczyn z drożdży odrobiną ciepłego mleka oraz szczyptą mąki. Mąkę pszenną wymieszać.z zaczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz oraz rodzynki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć ziarnami.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Bułeczki pszenne


SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Testerman , Blogger