Szakszuka z cukinią


Szakszuka, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Zdrowa pyszna kolacja.



Składniki


1 duża cebula + szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
3 duże pomidory - ok. 600 g
2 czerwone papryki
1 cukinia - ok. 300 g
3 ząbki czosnku
2 jaja
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli (lub więcej jeśli wolicie bardziej pikantne)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
płatki chilli, świeżo mielony czarny pieprz


Wykonanie



Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu. W międzyczasie naciąć pomidory, sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końce, pokroić w plasterki. Kiedy cebula będzie miękka dodać przyprawy (paprykę ostrą, mieloną kolendrę i kumin) oraz przeciśnięty czosnek. Wszytko razem wmieszać. Dodać paprykę i cukinię, wymieszać. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone pomidory, sól, cukier, oregano i tymianek, oraz przyprawę tradycyjną do smaku zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć lekko gaz i odparować część sosu. Łopatką zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajo. Przykryć pokrywką. Dusić, aż jajka się zetną, a żółtka pozostaną płynne - ok. 6-8 minut. Gotową szakszukę z cukinią przed podaniem oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, mielonymi płatkami chilli. Ostrożnie przełożyć na talerze, uważając aby nie uszkodzić płynnego żółtka. Szakszuka z cukinią najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.




SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Testerman , Blogger