Śledzie korzenne


Śledzie kto ich nie lubi, dziś w odsłonie korzennej. Z wykorzystaniem oliwy z oliwek



Składniki

400 g  matiasów
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 cebula
liść laurowy
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
pieprz

Wykonanie


Matiasy moczymy w mleku przez około 1 godzinę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.

W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Testerman , Blogger