Kokosanki
Składniki:
100 g wiórek kokosowych
7-10 łyżek mleka kokosowego
4-5 łyżek karob
4-5 łyżek olej kokosowy
6 łyżek mąki kokosowej
Wykonanie
Do miski wrzucamy wiórki, mąkę i mleko kokosowe - tyle, aby z masy można było ulepić kulki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mąka kokosowa natychmiast absorbuje mleko, ciasto staje się puszyste. I lepimy kulki. Można również użyć foremek do kostek lodu/czekoladek w różnych kształtach.
Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.W małym garnku roztapiamy masło lub olej - aby było płynne i klarowne, dodajemy tyle samo ile masła - karob lub kakao. Jeśli użyjecie kakao trzeba dodać także coś słodkiego dla równowagi- np. łyżeczkę miodu lub zmiksowanego, namoczonego daktyla.
Następnie wyjmujemy nasze kokosowe kulki, i maczamy w czekoladowej masie.
Ponownie wstawiamy do zamrażarki na 10 minut (lub do lodówki na ok. godzinę).
SMAZNEGO
Ale przepysznie wygląda :) kocham kokos w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie :)
www.testacja.pl
Uwielbiam wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuń